21.10.2009 г.

Погача "Житен клас"


продукти

- 300 мл. прясно мляко
- 3 яйца
- 4 с.л. кисело мляко
- 4 сл. олио
- 1 кубче мая
- 1 ч.л. захар
- около 800 гр. брашно


 От посочените продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса и се разделя на две части.

Едната част се оформя по следния начин: 




Подобно на цигулка.

От останалата част се правят тънки шнурчета




и главичките за класовете

нарязваме ги по този начин с ножица

Подреждат се дръжките и съцветията по този начин

Прави се нещо като връзка в долната част на дръжките. минава под основата. не стягайте много, оставете я по-хлабава, за да не се скъса при довтасването и печенето.





Намазва се погачата с жълтък, прясно мляко и малко мазнина




Поръсват се съцветията със сусам.

Пече се на 170/180*. Класовете са по-високи и затова по някое време се завиват с хартия за печене.

Щом се извади се намазва обилно с маргарин.
Става много ефектна